bijenwasü  Bijenwas wordt door de werksters als schilfertjes geproduceerd in de wasklieren aan de buikzijde tussen de achterlijfsegmenten. Ze worden gekauwd voor de uitbouw van de raten.

ü Vooral jonge bijen van 12 tot 18 dagen oud ‘zweten’ was. Er is veel voedsel nodig bij voldoende hoge temperatuur.

ü  De natuurcel telt ongeveer 830 cellen per 10x10 cm. In de handel wordt waswafel met minder cellen aangeboden (750/780/800).

ü  Nieuw geproduceerde wasraat is wit. Bij het opslaan van honing en stuifmeel wordt was goudgeel. Ontzegelwas is goudgeel. Broedraat wordt donkerbruin en zelfs zwart.

ü  Wasraat die ondoorzichtig is geworden wordt gesmolten.

ü  Door de mogelijke aanwezigheid van sporen van Amerikaans Vuilbroed worden broedraten regelmatig vervangen en gesmolten.  

ü  Was wordt teruggewonnen met een stoom- of zonnewassmelter.

ü  Was van broedramen is donkerbruin en wordt industrieel gezuiverd door toevoeging van zuren bv. oxaalzuur.  

ü  Was wordt verwerkt in boenwas, entwas, in beitsen, in producten voor behandeling van parketvloeren of wordt gebruikt voor kaarsen.

ü  Van gezuiverde was wordt waswafel gemaakt.

ü  In de handel wordt zowel gegoten als gewalste waswafel aangeboden.

ü  Voor de hobbyimker zijn kleine wasgiettoestellen nuttig voor het recupereren van was in eigen kringloop.