koninginnebrijü  Wordt afgescheiden in kaak- en voedersapklieren van jonge bijen (6-12 d).

ü  Werksterlarven krijgen koninginnenbrij de eerste drie dagen.

ü  Koninginnenlarven en koninginnen krijgen uitsluitend koninginnenbrij toegediend.

ü  Het is een zure lichtgele melkachtige brij met complexe samenstelling: eiwitten, vetten, suikers, mineralen, vitaminen en een stof royalsine.

ü  Alleen door het verschil in voedsel in het larvestadium ontstaat een koningin, genetisch identiek aan werksters, maar met totaal verschillende eigenschappen.
Met speciale technieken kan koninginnenbrij geproduceerd en geoogst worden.

ü  Vanaf mei tot augustus kan een bijenvolk tot 500 gram brij produceren.

ü  Koninginnenbrij wordt koel bewaard (<4 °C) gedurende enkele weken en voor langere bewaringtijd wordt koninginnenbrij diepgevroren.

ü  Het is een insecthormonale stof met interessante eigenschappen.

ü  Koninginnenbrij wordt gebruikt in kuren. De antioxiderende stoffen, royalsine, specifieke vetzuren en aminozuren hebben een gunstige werking op het immuunsysteem, zijn ontstekingsremmer, geven een euforiegevoel.

ü  Een bijenvolk in zwermstemming maakt koninginnendoppen aan. Ze worden door de koningin belegd en vanaf het larvenstadium wordt door de werksters 250 mg koninginnenbrij in de koninginnencel gestockeerd.