Onderzoek naar de kwaliteit van propolis in alcohol tinctuur.

  • Posted on: 30 January 2021
  • By: Webmaster Arnout
Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Propolis is het kleverige goedje dat bijen gebruiken om de tochtkieren in hun bijenkorf te dichten. Ze maken het met behulp van harsen die ze uit boomknoppen halen. De bestandelen van propolis zijn  bekend om hun antibiotische werking en het beschermt de bijen tegen bacteriën, virussen en schimmels. De bijenkorf is daardoor een zeer steriele omgeving waarin bijen beschermd zijn tegen ziekten. In Oost en Zuid Europa, Noord en Zuid Amerika, Azië en Australië is propolis zeer bekend om deze werking en op universiteiten over de hele wereld wordt al jarenlang veel onderzoek gedaan naar de toepassingen van propolis bij allerlei ziekten.
Omdat propolis door de bijen wordt samengesteld uit stoffen uit boomtoppen, verschilt de propolis per werelddeel met de vegetatie van de beschikbare bomen. De bijen weten echter altijd stoffen te vinden die hen zullen beschermen.
Omdat de samenstelling van propolis over de hele wereld gezien dus zal verschillen, was bij mij de vraag gerezen welke landen ‘dezelfde’ soort propolis hebben als Nederland, en van welke landen de universitair medische studies dus relevant zouden zijn voor Nederlandse propolis. Omdat het een natuurproduct betreft, wordt ook wel eens getwijfeld aan de constantheid van de samenstelling en de mogelijkheid om over een bepaalde ‘kwaliteit’ van propolis te spreken. Als men de verschillende verschijningsvormen van het plakkerige spul in de bijenkorf ziet, dan is dat ook een heel logische vraag.
Om die reden is onderzoek gedaan naar de continuïteit in samenstelling van propolis in Nederland en België, en is de Nederlandse propolis vergeleken met die van landen waar veel universitair medisch onderzoek over propolis gedaan is.

Voor deze studie zijn 70 propolis monsters onderzocht door middel van gaschromatografiei.

De kwaliteit van propolis in alcohol tinctuur.
De verschillende propolismonsters bleken zeer wisselend van uiterlijk en, naar gelang ze ouder waren, steeds donkerder van kleur. Alle propolis bevat wel iets van stuifmeel, bijenwas, zandkorrels of dode bijen, dus om de werkzame stoffen te verkrijgen zijn alle monsters op dezelfde manier opgelost in ethanol in een verhouding van 1 deel ruwe propolis op 2 delen ethanol.
De uitkomsten waren verrassend: ongeacht het uiterlijk van de ruwe propolis bevatte de monsters praktisch de zelfde ingrediënten. De verschillende bijenvolken op dezelfde plaats maken volkomen identieke propolis.
Wetende dat uw bijen door propolis beschermd worden, is het aan te raden om de propolis altijd opnieuw te gebruiken en niet weg te gooien na een ‘grote schoonmaakbeurt’ van uw bijenkast. U kunt de propolis makkelijk oplossen in alcohol en dan met een kwast uitsmeren op de binnenkant van de kast. De geur van propolis zal de bijen prettig verwelkomen. 

propolis