Stuifmeel

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Pollen zijn de eiwitbron voor het bijenvolk. Bij het inzamelen kleven pollenkorrels in het harenkleed van de bij waardoor bestuiving tot stand komt.
Bij het vervliegen van bloem naar bloem verzamelt de stuifmeelhaalster het pollen in haar pollenkorf van de achterpoten.
De stuifmeelklompjes worden rond het broednest opgeslagen.
Doordat bijen bloemvast zijn leveren ze een enorme bijdrage aan de bestuiving.
Bijenvolkeren worden massaal ingezet voor de bestuiving van gewassen.
De tussenkomst van honingbijen is o.a. noodzakelijk in fruitboomgaarden.
Door kruisbestuiving wordt veel, goedgevormd en bewaarbaar fruit geproduceerd.

Een bijenvolk verzamelt tot 50 kg pollen per jaar.
Voor 1 kg stuifmeel zijn 70.000 vluchten nodig, waarbij 10 miljoen bloemen worden bevrucht.
Goede stuifmeelleveranciers zoals wilg, appel, koolzaad, hebben een eiwitgehalte dat tot 35% kan oplopen. Windbloeiers leveren vrijwel waardeloos stuifmeel. Het product van eiwitgehalte en hoeveelheid stuifmeel wordt stuifmeelwaarde genoemd.
Bij het stockeren van stuifmeel voegen bijen enzymen en nectar toe waardoor melkzuurfermentatie optreedt en de polleninhoud van de korrels vrijkomt. Ensileren levert verteerbaar stuifmeel voor de bijen, bijenbrood of Perga genoemd.
Pollenanalyse in honing levert informatie over de voedselbronnen. Vervalsing met importhoning kan zo opgespoord worden.
Door het plaatsen van een stuifmeelval kan stuifmeel worden geoogst. Gespreid over een lange periode kan enkele kg worden verzameld. Het moet direct gedroogd worden (droogkast, vacuümdrogen, warmeluchtoven).
Stuifmeel oogsten is bij ons af te raden.
De helmknoppen van de bloemen liggen bovenop waardoor contaminatie kan optreden (roet, landbouwkalk, pesticiden). Pollen worden als kuur op de nuchtere maag ingenomen omwille van de minerale inhoud (ijzer, kobalt, fosfor, zink, mangaan), de aminozuren uit de eiwitten, de vetzuren en de antioxiderende stoffen (flavonoïden).
Met speciale technieken wordt ook Perga geproduceerd dat beter verteerbaar is.
Talrijke onderzoeken geven aan dat stuifmeel een positieve invloed heeft op talrijke lichaamsfuncties zoals werkprestaties, energieniveau, hoofdpijn, stress.